like


Είμαστε στήν διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία 

 2410 537 952

 2410 537 952
 Servise-Ανταλλακτικά

Αποστολή Εμπορευμάτων στην Ελλάδα & σε όλο τον κόσμο καθημερινά

Αποστολη εμπορευματων

Η ιστορία του τσαγιού


Σύμφωνα με το θρύλο, το τσάι ανακαλύφθηκε τυχαία από τον κινέζο αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ, το 2737 π.Χ.

Μία καλοκαιρινή ημέρα αποφάσισε να επισκεφθεί μια μακρινή γωνιά της αυτοκρατορίας του. Κάποια στιγμή διέταξε την ακολουθία του να σταματήσει, και οι υπηρέτες ξεκίνησαν να βράζουν νερό για να πιουν οι διψασμένοι ταξιδιώτες. Ο αυτοκράτορας πίστευε ότι το νερό έπρεπε να βράζεται πριν από την πόση, για λόγους υγιεινής.

Την ώρα, όμως, που έβραζε το νερό, ένα ρεύμα αέρα παρέσυρε φύλλα από κάποιο γειτονικό θάμνο και αυτά κατέληξαν στο ξεσκέπαστο τσουκάλι. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο Σεν Νουνγκ μύρισε το γλυκό άρωμα του «μείγματος», και τη στιγμή που το δοκίμασε ανακάλυψε τις αναζωογονητικές του ιδιότητες.

Ένας ινδικός μύθος αποδίδει την ανακάλυψη του τσαγιού στο βουδιστή μοναχό Bodhidharma. Ήταν φυσιολογικά κουρασμένος καθώς μια επταετής περίοδος αϋπνίας έφτανε στο τέλος της. Στην απόγνωσή του μάσησε μερικά φύλλα από ένα κοντινό δέντρο, και αμέσως ένιωσε ανανεωμένος.
Η Ινδία είναι τώρα ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσαγιού παγκοσμίως, όμως δεν υπάρχει κανένα ιστορικό αρχείο για την κατανάλωση τσαγιού στην Ινδία πριν από το δέκατο ένατο αιώνα. Το πείραμα μασήματος φύλλων του Bodhidharma ποτέ δεν έγινε γωνστό στο ευρύ κοινό.
Ένας άλλος (Ιαπωνικός) μύθος για το στοχαστικό βουδιστή μοναχό, Bodhidharma, περιγράφει πώς έριξε τα γερμένα βλέφαρά του στο έδαφος από την απογοήτευσή του που δεν μπορούσε να μείνει άγρυπνος. Οι θάμνοι τσαγιού εμφανίστηκαν εκεί όπου έπεσαν τα βλέφαρα του. Τα φύλλα αυτών των νέων θάμνων θεράπευσαν ως εκ θαύματος την κούρασή του.
Το τσάι δεν είναι εγγενές στην Ιαπωνία, έτσι αυτός ο μύθος τουλάχιστον παρέχει μια εξήγηση για την ξαφνική εμφάνισή του στα νησιά. Η πραγματικότητα είναι λιγότερο παραστατική: στις αρχές του ενάτου αιώνα, ένας διορατικός Ιάπωνας μοναχός που ονομάζονταν Dengyo Daishi πήρε μαζί του σπόρους τσαγιού καθώς επέστρεφε από την Κίνα.
Η μέθοδος παρασκευής τσαγιού με το ανοιχτό σκεύος η οποία έχει αποδοθεί στον αυτοκράτορα Shen Nung άντεξε πολύ στο χρόνου. Πέρασαν άλλα 4.000 χρόνια προτού να αναπτυχθεί η μέθοδος παρασκευής που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Ming (1368-1644), οι Κινέζοι άρχισαν τα μουλιάζουν τα φύλλα τσαγιού στο βρασμένο νερό. Με μερικές προσαρμογές, οι παραδοσιακές Κινέζικες κανάτες κρασιού έγιναν τέλεια τσαγερά.

Για χιλιετίες το τσάι χρησιμοποιούνταν περισσότερο ως φάρμακο. Καθημερινό ρόφημα έγινε γύρω στον 3ο αιώνα μ.Χ. οπότε άρχισε η καλλιέργεια και η παραγωγή του.

Η άφιξη στην Ευρώπη


Στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα Ολλανδοί και Πορτογάλοι έμποροι ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν το Κινέζικο τσάι στην Ευρώπη. Οι Πορτογάλοι το φόρτωναν από το λιμάνι Μακάο της Κίνας, ενώ οι Ολλανδοί το έφερναν στην Ευρώπη μέσω Ινδονησίας .
Το περίεργο παρασκεύασμα που ερχόταν ανάμεσα στα φορτία μεταξιού και μπαχαρικών δεν έγινε αμέσως δημοφιλές. Οι Ευρωπαίοι το δοκίμαζαν αλλά προτιμούσαν τη γεύση του καφέ. Οι επιφυλακτικοί Άγγλοι περίμεναν μέχρι το 1652 προτού να αρχίσουν να εμπορεύονται το τσάι.
Οι Ρώσοι ήταν πρώτοι θιασώτες του τσαγιού. Το τσάι τους έφθανε από ξηράς πάνω σε καμήλες από την Κίνα.
Δεδομένου ότι το πάθος για το τσάι αυξήθηκε στη Ρωσία, ο αριθμός των καμηλών που ταξίδευαν από την Ασία μεγάλωνε. Μέχρι το τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα, αρκετές χιλιάδες καμήλες οι οποίες ταξίδευαν σε σχηματισμούς των 200-300 κάθε φορά, διέσχιζαν τα Κινεζικά σύνορα.
Ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος έστειλε τις καμήλες σε μια καλά-κερδισμένη σύνταξη, αλλά το ρομαντικό ταξίδι τους ζει ως δημοφιλές και λεπτό μίγμα μαύρου τσαγιού της Κίνας γνωστό ως Russian Caravan (Ρωσικό Καραβάνι).

Οι Βρετανοί, που σήμερα αποτελούν τους πιο φανατικούς οπαδούς του ροφήματος, ήταν ίσως οι τελευταίοι που το γνώρισαν.

Βασιλική προώθηση


Κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα στην Ευρώπη δεν υπήρχε τίποτα που να ενισχύει την πώληση ενός προϊόντος από τη βασιλική πατρωνία.
Η κατανάλωση τσαγιού παρουσίασε ένα τυχαίο ξέσπασμα κατά το 1662 όταν ο Άγγλος βασιλιάς Κάρολος ο δεύτερος παντρεύτηκε την Catherine Braganza, μια Πορτογαλίδα πριγκίπισσα η οποία κατανάλωνε φανατικά τσάι. Η Catherine άρχισε να παίρνει το τσάι μαζί της στο δικαστήριο σε λεπτά, διαφανή κινεζικά κύπελλα και δοχεία γεγονός το οποίο ακολούθησαν σύντομα και οι αυλικοί της.
Το τσάι ήταν ήδη ακριβό, αλλά τώρα ήταν μοντέρνο επίσης. Ξαφνικά το τσάι είχε το ύφος και την αποκλειστικότητα. Στα μάτια της ανήσυχης για την εικόνα της αριστοκρατία, ήταν ακαταμάχητο.
Στον δέκατος έβδομο αιώνα στην Ευρώπη, το τσάι ήταν ένα πρακτικό προϊόν με μεγάλες προοπτικές . Το νερό συνήθως ήταν ακατάλληλο για πόση. Για εκείνους που ήθελαν να αποφύγουν τις ασθένειες, οι επιλογές ήταν περιορισμένες: ένα συναρπαστικό φλιτζάνι βρασμένου νερού, ή μπύρα που ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να σκοτώσει τα βακτηρίδια.

Στη Μεγάλη Βρετανία και σε διάφορες άλλες χώρες, όπου η αγγλική μπύρα ήταν ένα κοινό ποτό για πρόγευμα, το τσάι ήρθε ως ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση. Επιτέλους υπήρχε ένα κατασταλτικό της δίψας το οποίο αναζωογονούσε και ενδυνάμωνε, είχε γεμάτη γεύση και ήταν προ πάντων ασφαλές στην πόση.
Στα πλούσια σπίτια του δεκάτου ογδόου αιώνα, η κατανάλωση τσαγιού ήταν μια μεγάλη τελετή.
Τα πολύτιμα φύλλα φυλάσσονταν συχνά κλειδωμένα σε έναν κουτί τσαγιού (caddy), για το οποίο υπήρχε πάντα μόνο ένα κλειδί. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ξεκλείδωνε η κυρία του σπιτιού το κουτί για να σερβίρει τσάι ως οικογενειακό κέρασμα, ή για να εντυπωσιάσει έναν σημαντικό φιλοξενούμενο.

Η φίνα πορσελάνη στην οποία σέρβιραν το τσάι υπογράμμιζε τον οικογενειακό πλούτο, ενώ
παράλληλα τόνιζε την αίσθηση της τελετής. Ήταν μια ευκαιρία για μια ευγενική γυναίκα να επιδείξει το χλωμό δέρμα και τη λεπτή δομή των οστών της απέναντι στη διαφανή αγνότητα της κινεζικής πορσελάνης. Αυτές οι δύο ιδιότητες ήταν ο τρόπος με τον οποίο η αγνότητα μιας κυρίας μετριόταν σε εκείνες τις ημέρες.

Η κοινωνική ζωή στο πρώτο μισό του δεκάτου ογδόου αιώνα έγινε πιο εξεζητημένη καθώς τα καφεκοπτεία αντικαταστάθηκαν από τους κήπους του τσαγιού. Οι κήποι τσαγιού εισήγαγαν το όραμα του παραδείσου, λεωφόροι με γραμμές δέντρων, περίπατοι υπό το φως φαναριών, μουσική, χοροί, πυροτεχνήματα και καλό φαγητό που συνοδευόταν από ένα φίνο φλιτζάνι τσαγιού.
Οι κήποι του τσαγιού δεν ήταν απλά για διασκέδαση αλλά ήταν και χώροι κοινωνικών επαφών. Μέσα στους εξωτικούς αυτούς χώρους οι βασιλείς και οι μάζες μπορούσαν να κάνουν περίπατο μαζί.
Η κατανάλωση τσαγιού αυξήθηκε δραματικά στις αρχές του δεκάτου ενάτου αιώνα.

Η μόδα καθώς και το μειωμένο κόστος ισχυροποίησε μία αγορά την οποία οι προμηθευτές δυσκολευόντουσαν να ικανοποιήσουν. Για να σπάσουν το Κινέζικο μονοπώλιο, οι έμποροι τσαγιού στράφηκαν στην Ινδία ώστε να καλύψουν το κενό.

 Ινδία


Δεδομένου ότι η κατανάλωση τσαγιού αυξήθηκε στις αρχές του δεκάτου ενάτου αιώνα, η East India Company έψαξε για νέες πηγές ανεφοδιασμού. Δεδομένου ότι οι Κινέζοι είχαν το μονοπώλιο στην καλλιέργεια τσαγιού, η λύση ήταν να φυτευτεί το τσάι αλλού.
Τα πρώτα πειράματα με τους Κινέζικους σπόρους τσαγιού πραγματοποιήθηκαν στο Assam, στη βορειοανατολική Ινδία. Δεν ήταν επιτυχείς, αν και οι ίδιοι σπόροι αναπτύχθηκαν στη συνέχεια καλά στο Darjeeling, στη βόρεια Ινδία.
Κατόπιν το 1820, οι βοτανολόγοι ανακάλυψαν μερικά μη ταυτοποιημένα δέντρα στο Assam. Έστειλαν δείγματα φύλλων στο Λονδίνο για ανάλυση. Τα δείγματα ταυτοποιήθηκαν αμέσως ως φυτά τσαγιού τα οποία ήταν προηγουμένως άγνωστα στην Ινδία - και έτσι η Ινδική βιομηχανία τσαγιού γεννήθηκε.


Συσκευασία


Μέχρι 1826, το τσάι πουλιόταν πάντα χύμα. Ήταν μια πρόκληση για τους αδίστακτους καταστηματάρχες για να το αλλοιώσουν με πρόσθετες ουσίες. Το 1826 ο John Horniman δημιούργησε μια συσκευασία όπου το τσάι βρισκόταν προ-σφραγισμένο μέσα σε μολύβδινο πακέτο, το οποίο όμως δεν άρεσε στους παντοπώλες. Προτίμησαν να ενισχύουν τα κέρδη τους με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Ο Horniman δοκίμασε έπειτα μια διφορετική προσέγγιση στην αγορά. Έβαλε ιατρικά μηνύματα στη συσκευασία και πούλησε το τσάι του στους φαρμακοποιούς. Αυτοί και οι πελάτες τους ήταν πολύ πιο δεκτικοί στην προσέγγισή του.
Τα φακελάκια τσαγιού λέγεται ότι τυχαία ανακαλύφτηκαν. Ένας εισαγωγέας από τη Νέα Υόρκη που ονομαζόταν Thomas Sullivan έστειλε δείγματα τσαγιού στους πελάτες του μέσα σε μικρές μεταξένιες σακούλες. Στους πελάτες άρεσε σαφώς αυτή η ευκολία και σύντομα ζητούσαν όλο το τσάι τους να είναι τοποθετημένο σε φακελάκια.

Μετά από 5.000 έτη, η κατανάλωση και η παραγωγή τσαγιού συνεχίζουν να αυξάνονται. Παγκοσμίως, κατά προσέγγιση τρία εκατομμύρια τόνοι τσαγιού συγκομίζονται κάθε έτος.
Δύο παράγοντες οδηγούν αυτήν την περίοδο τη διεθνή αγορά. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η κατανάλωση τσαγιού υιοθετείται για τους ίδιους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι το υιοθέτησαν τρεις αιώνες νωρίτερα: είναι ένας νόστιμος τρόπος που εξασφαλίζει πόσιμο νερό. Στις αναπτυγμένες χώρες, η δίψα για ποικιλία και οι νέες γεύσεις αυξάνουν την κατανάλωση εκλεκτών τσαγιών.

MΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ


Το πιο σημαντικό είναι η φρεσκάδα.

1 Φρέσκο τσάι σημαίνει, η ηλικία του να είναι μικρότερη του ενός έτους,
2 Στα πολύ υψηλής ποιότητας τσάγια απαραίτητη είναι η αποθήκευση τους σε ψύξη
3 Το παλιό τσάι χάνει το χρώμα του και η γεύση του είναι αδιάφορη.
4 Όσο απίστευτο και αν φαίνεται το νερό κάνει όλη τη διαφορά στο τσάι. Όσο πιο ποιοτικό το νερό μιας περιοχής τόσο πιο ωραίο είναι το τσάι μας!
5 Το μέγεθος του τσαγερού είναι επίσης πολύ σημαντικό. Όσο πιο μικρό, τόσο πιο εξαιρετικό το αποτέλεσμα.
6 Λίγο κάρδαμο ή λίγο μπαχάρι ή και τα δύο μαζί μέσα στο μαύρο τσάι σας στέλνουν σε μέρη εξωτικά και παραδείσια!.
7 Για να παραμείνει ζεστό το τσάι αρκετή ώρα επιβάλετε η παρασκευή και σε μαντεμένια ή κεραμική τσαγιέρα.
8 Το τσάι καλό είναι να πίνετε χωρίς ζάχαρη έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε το φυσικό του άρωμα. Είναι μια άσκηση που φέρνει αποτελέσματα με τον καιρό και στη γεύση και την υγεία.
9 Αντιθέτως η κανέλα μέσα στο τσάι ενισχύει τις αντιοξειδωτικές ικανότητες του τσαγιού. Επίσης ξυπνάει και «στροφάρει» τον εγκέφαλο!
10 Για να διατηρήσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού χρησιμοποιούμε καυτό και όχι βραστό νερό και για να μην πικρίσει δεν το αφήνουμε παραπάνω από 7 λεπτά.
11. Αντίθετα το μαύρο τσάι δεν χρειάζεται παραπάνω από πέντε λεπτά.
12. Το γάλα στο τσάι κάνει ακόμη πιο νόστιμο το αποτέλεσμα, αν προηγουμένως έχει μπει ζεστό.
13. Εάν θέλετε το τσάι σας γλυκό, προτιμήστε μέλι αντί για ζάχαρη. Το μέλι μπαίνει σε χλιαρό τσάι.
14 . Επίσης αντί για ζάχαρη, μπορούμε να προσθέσουμε φυσικό χυμό μήλου ή άλλου φρούτου της αρεσκείας μας.
15. Στα αγαπημένα μας κέικ μια πολύ καλή αντιοξειδωτική πρόταση είναι να προσθέσουμε αντί χυμό πορτοκαλιού την ίδια ποσότητα δυνατού τσαγιού Earl Grey.
16. Εάν είμαστε φανατικοί οπαδοί της ζάχαρης μπορούμε να της δώσουμε μια ξεχωριστή νότα αν πρώτα τη βρέξουμε με μανταρίνι ή βανίλια.
17. Μπορούμε όταν φτιάχνουμε ρυζόγαλο αν η συνταγή μας λέει να βράσουμε μια φλούδα λεμονιού να προσθέσουμε επίσης 1-2 φακελάκια τσάι καραμέλα-βανίλια ή Earl Grey και κατόπιν να τα αφαιρέσουμε.
18. Το τσάι ελέγχει την όρεξη και έτσι γίνεται ένας εξαιρετικός σύμμαχος στη δίαιτα μας. Μη ξεχάσετε να το προσθέσετε στη διατροφή σας!
19. Εκτός από απόλαυση, ένα φλιτζάνι Earl Grey προσφέρει σωματική τόνωση σαν αντίδοτο στη κούραση πνευματική και σωματική. Ή τόνωση αυξάνεται αν προσθέσετε κανέλα.
20. Το τσάι που είναι σχεδόν πλήρως απαλλαγμένο από καφεΐνη έχοντας όλα τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχονται σε ένα τσάι, είναι το κόκκινο.
21. Ένα φλιτζάνι τσάι με τζίνσενγκ, είναι η απάντηση σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής κούρασης.
22. Οι Ρώσοι που έχουν παράδοση στο τσάι, αγαπούν το μαύρο δυνατό και γλυκό προσθέτοντας επίσης ξύσμα λεμονιού, χυμό πορτοκαλιού και ένα με δύο γαρύφαλλα.

ΤΣΑΙ ΣΕ ΓΚΟΥΡΜΕ ΝΟΤΕΣ

 

23. Εάν θέλουμε να απολαύσουμε ένα μοναδικό ρόφημα έπειτα από μια χειμωνιάτικη βόλτα, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέτουμε σε μια κανάτα ένα φακελάκι μαύρο τσάι, ένα ξυλάκι κανέλας και ένα γαρίφαλο. Στη συνέχεια, τα αφαιρούμε έπειτα από 5 λεπτά, προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και σερβίρουμε.

24. Ακόμη, για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, μπορούμε να φτιάξουμε ένα δροσιστικό κοκτέιλ από πράσινο τσάι και χυμό ροδιού. Στη συνέχεια, το σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με παγάκια και γαρνίρουμε με μια φράουλα ή με μια φέτα πορτοκαλιού.

Μοιράσου το στα κοινωνικά δίκτυα

UA-37609764-1